Fysiotherapie en schroth therapie
- Eva Stolk
Heb je langdurig last van lichamelijke klachten in spieren of gewrichten?
Dan zou het kunnen zijn dat er een disbalans is opgetreden in de 5 grondmotorische eigenschappen van ons lichaam: kracht, stabiliteit, lenigheid, snelheid en/of coördinatie.
Ook zou het kunnen zijn dat je acuut pijn hebt.
Voor beide soort klachten kun je langskomen voor een intake en onderzoek om te bekijken of deze disbalans een oorzaak is. Vervolgens kan een advies of een behandeling volgen om de balans weer te herstellen.
Wat wil je lichaam je vertellen?
Graag combineer ik mijn fysiotherapie behandelingen met een brede visie op lichamelijke klachten. Want wat is nu de achterliggende reden waarom de disbalans is ontstaan? Zowel bij langdurige als acute pijnklachten is vaak een onderliggende reden die verklaart waarom het lichaam een signaal aan je wilt geven. Want wat wil je lichaam je vertellen?
Dit maakt het werken in een holistisch team erg aangenaam. Graag werk ik samen met mijn collega's om jou zo goed mogelijk weer je eigen lichaam te begrijpen en te verstaan wat het tegen je wilt zeggen. Zodat je weet wat je nodig hebt voor je herstel en volop van het leven kunt genieten.
De Schroth methode
De Schroth methode is zeer toepasbaar bij verschillende vormen van scoliose. Het is een driedimensionale oefenmethode, waarbij waar nodig manuele technieken worden toegepast om de oefeningen te ondersteunen.
Scoliose komt voor in verschillende vormen:
- idiopatisch scoliose (ontstaat vaak rondom de pubertijd)
- congenitale scoliose (vanaf geboorte aanwezig)
- degeneratieve scoliose (verkregen vaak door slijtage/degeneratie van de ruggengraad)
- neurologische scoliose (naar aanleiding van neurologische klachten)
Tijdens de behandelingen besteden we aandacht aan je houding in het algemeen, hoe je het beste kunt zitten, staan, liggen en bewegen. Bovendien krijg je een dagelijks oefenschema om het lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen met als doel verergering van de scoliose tegen te gaan en waar mogelijk te verminderen.
Meestal komen cliënten met scoliose binnen via een verwijzing van het ziekenhuis, na het maken van een röntgenfoto van de rug. Vervolgens vindt na vaste periodes een evaluatie plaats met het ziekenhuis en eventueel is er overleg met een bracemaker.
Verdenk je jezelf of je kind van een scoliose, dan kun je ook langskomen voor een screening.
Weet je al langere tijd dat je een scoliose hebt en krijg je ineens last of wil je toch graag iets aan je houding doen? Ook in dat geval kun je direct langskomen.
Als een röntgenfoto nodig blijkt, dan zal ik dit met u bespreken.
Locatie van de behandelingen
De behandelingen zullen zowel online als in de praktijk plaats vinden. Het eerste onderzoek is in de praktijk. En afhankelijk van wat er nodig is, wordt maandelijks een afspraak in de praktijk gepland.
Zonodig wordt er tussentijds online behandeld. Online behandelen biedt namelijk een aanntal grote voordelen:
- samen met de cliënt zie ik hoe de oefeningen thuis uitgevoerd kunnen worden. En kan ik direct beoordelen via het video bellen of de oefeningen correct worden uitgevoerd.
- het gevoel voor eigen lichaam wordt meer aangesproken, omdat ik met mijn handen niet kan bijsturen. Hierdoor worden de oefeningen effectiever. Ze zijn bovendien gemakkelijker te onthouden.
- elke maand is er gelegenheid voor behandeling in de praktijk, zodat eventuele puntjes op de 'i' gezet kunnen worden.
- daarnaast hoef je zelf of je kind niet elke keer de deur uit. Dit scheelt tijd.
- online is een soepelere planning mogelijk.
Eva Stolk
Fysiotherapeut & Schroth therapeut (scoliose)
06 1504 3002
info.ufitt@gmail.com.
Meer lezen: klik op Eva's foto
Fystiotherapie-
TCM Ali Abbasi
Dit is Ali Abbasi. Onze tweede fysiotherapeut. Hij werkt vol plezier op woensdagavond, vrijdagavond en op zondag in ons centrum.
Het is top wanneer je na werktijd of in het weekend bij een fysiotherapeut terecht kunt. En dat biedt Ali!
Ali werkt graag samen met de overige therapeuten in ons centrum. En wij werken graag samen met hem!
Zijn website vind je hier (deze is nog niet helemaal af maar er wordt hard aan gewerkt!).