praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Lees hier ons jongste
STRALEND MAGAZINE


Wil je maandelijks ons nieuws ontvangen?
Schrijf je dan HIER in

Kijk eens wat vaker in de toiletpot; je ontlasting zegt meer dan je denkt! 

Kijk eens wat vaker in de toiletpot; je ontlasting zegt meer dan je denkt! 

Poep, ontlasing om het netjes te zeggen, is een onderwerp waar de meeste mensen niet veel over praten. Wist je dat je uit je ontlasting enorm veel informatie kan halen? Je ontlasting zegt iets over het functioneren van je darmen, je vertering en hoe je eet. Wanneer je regelmatig een goeie ontlasting hebt dan voel je je goed en opgelucht. 

Er is zelfs een poep index die verschillende soorten poep aangeeft: de Bristol Stool Chart. 

De Bristol Stool Chart is een overzicht waarop je kunt zien of je spijsvertering goed functioneert. De beste drol is type 4, een mooie gladde zachte worst. Als je type 3 of 5 hebt dan is er nog niet zo heel veel aan de hand. 

 

Wat zegt je ontlasting? 
Niet alleen hoe vaak je naar de wc gaat is belangrijk, ook de kleur, de geur en de vorm. 

Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening of dat de voeding niet past bij de darmflora. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet. Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor. Vooral de vertering van eiwitten veroorzaakt een onplezierige geur. Er bestaan meer dan 230 componenten die bijdragen aan de geur. Bij een hoge eiwit consumptie stijgen Bacteroïdes en Atopostipes (een soort Lactobacil). Maagzuurremmers doen de eiwit vertering afnemen. Men kan ook stinkende winden laten. De geur van rotte eieren duidt op rottingsprocessen. De gassen bevatten zwavel. Zuur ruikende ontlasting gaat vaak samen met een lage zuurtegraad van de ontlasting en gisting door een overdaad aan zetmeel.

 

Wanneer er veel poepresten in de wcpot achterblijven of je drol drijft nog na het doorspoelen dan heeft dat te maken met de vetvertering. Er worden onvoldoende vetenzymen aangemaakt waardoor de alvleesklier niet goed zijn werk kan doen. 

 

De normale ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Een afwijkende kleur kan diverse oorzaken hebben. De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening.

Bij een verstopping van de galwegen is de kleur licht bruin tot grijs stopverfachtig. De ontlasting kan groen zijn na het eten van veel groene groenten.

Rode ontlasting kan voorkomen na het eten van bietjes. Als je geen bietjes hebt gegeten, dan is kan het bloed zijn van een aambei of interne bloeding. Het is belangrijk om dit met de dokter te bespreken.

Heel donkere of zwarte ontlasting duidt op bloedverlies vanuit de maag of darm of kan komen bij het nemen van te veel ijzer uit supplementen.

Slijm bij de ontlasting is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden of vermengd zijn. Een toename van slijmvorming van de darm duidt op een ontsteking of irritatie. Bloederig slijm duidt op een ontsteking. Onder normale omstandigheden is de ontlasting goed gevormd en bevat het geen zichtbaar slijm. Bij harde ontlasting ziet men vaker wat slijm rond de ontlasting

 

Wat kan je doen om je ontlasting te verbeteren? 

Verhoog de inname van vezels door het eten van meer groenten en fruit.

Eet zoveel mogelijk pure onbewerkte voeding en vermijd suikers.

Mindful eten; kauw je eten goed en eet niet voor de televisie.

Drink voldoende water, minimaal 1.5 liter water/thee per dag. 

Beweeg minstens een half uur per dag. 

Zorg voor een goeie balans in ontspanning en stress. 

Geniet!

 

Bij aanhoudende klachten is het aan te raden om een ontlastingsonderzoek te laten doen. 

Kom je een keer praten over je ontlasting? Maak een afspraak via info@naturalhealthcoaching.nl