10 februari wereldpeulvruchtendag door Kim Vogel
Donderdag 10 februari is het Wereld Peulvruchtendag, wat geweldig dat hier aandacht aan wordt besteed.
Het aantal mensen dat in Nederland peulvruchten eet ligt nu tussen de 8 tot 13%. En dan mag echt veel hoger! Peulvruchten, linzen, kikkererwten, bonen, mogen echt veel meer op het menu staan.
Ze hebben zoveel positieve eigenschappen op de gezondheid, vooral voor je darmen. Ze bevatten veel vezels, ijzer, eiwitten en bovendien bevatten peulvruchten weinig vet en snel verteerbare koolhydraten. Ook verlagen peulvruchten de bloedsuikerspiegel, heel belangrijk bijvoorbeeld bij diabetes. There you go!
Peulvruchten zijn makkelijk te bereiden, goedkoop en een gezonde toevoeging aan het eetpatroon. Er zijn ontzettend veel soorten verkrijgbaar over de hele wereld.
Kijk eens in het schap bij de peulvruchten, er zijn zo veel verschillende soorten. Vooral bij de biologische winkel, daar is nog meer keus bijvoorbeeld Friese bonen en heerlijke zwarte bonen. En wist je dat peulvruchtenpasta uit 100% peulvruchten bestaat en ook heel lekker is? En dat er ook peulvruchtencouscous is? Linzen en zwarte bonen zijn vaak makkelijker te verteren dan kikkererwten.
Gedroogde peulvruchten een nacht of sommige een paar uur laten weken en dan koken in een laagje water.
Koop je peulvruchten uit blik of in glas, dan goed het vocht uit laten lekken en de peulvruchten afspoelen met water.
Lekkere gerechten met peulvruchten:
- wrap met zwarte bonen, avocado en ijsbergsla
- geroosterde kikkererten met pompoen en zoete aardappel uit de oven
- Linzensalade met lauwwarme linzen, rucola, peer, walnoot en blauwe kaas
- Brownies met zwarte bonen (zie recept)
Wil je meer weten welke voeding goed is voor jouw darmen? info@naturalhealthcoaching.nl
#peulvruchten #prebiotica #goedvoorjedarmen