Blogs geschreven door onze teamleden
In je lichaam kan een soort “oorlog” plaatsvinden. Spieren werken dan niet goed samen: sommige nemen te veel werk op zich, terwijl andere te weinig bijdragen. Deze disbalans creëert spanning en kan chronische pijn veroorzaken.
Het is alsof je spieren voortdurend vechten om taken te vervullen waarvoor ze niet zijn bedoeld, wat zorgt voor overbelasting en uitputting. Dit innerlijke conflict beïnvloedt je hele lichaam. Wanneer bepaalde spieren constant aangespannen zijn en andere juist verzwakt, ontstaat een kettingreactie die je houding en bewegingspatroon negatief beïnvloedt. Hierdoor kunnen zelfs simpele bewegingen ongemakkelijk worden, en de pijn lijkt vaak niet zomaar te verdwijnen.
Houdingstherapie helpt om deze “oorlog” te beëindigen en vrede in je lijf terug te brengen. Door zorgvuldig te analyseren welke spieren overbelast zijn en welke juist ondersteuning nodig hebben, wordt er een nieuwe balans gecreëerd. Stap voor stap leren je spieren weer hun juiste rol te vervullen, zodat het lichaam als een geheel beter functioneert. Het resultaat? Chronische pijnklachten verminderen of verdwijnen, en je ervaart rust en evenwicht in je lijf. Houdingstherapie is een effectieve weg naar een vreedzaam en pijnvrij lichaam, waarin spieren samenwerken in plaats van strijden.
Kom eens naar een van de webinars of laat je houding gratis analyseren met een Quick Scan!
Meer informatie op houdingstherapie-hercules.nl
#houdingstherapie #egoscue #pijn #ndsm #amsterdamnoord #noordstraalt #houding
Vrede… een behoefte, een levenskwaliteit, een diepe wens, een droom van velen…
Innerlijke vrede, vrede in je relatie, vrede in je gezin, vrede in je land, wereldvrede. Als zoveel mensen verlangen naar vrede, waarom is er dan zoveel geweld in onze wereld?
Vanuit het bewustzijn van Geweldloze Communicatie (NVC) krijgen we inzicht in deze vraag. Door de eeuwen heen heeft de mensheid zich ontwikkeld binnen een op dominantie gebaseerd systeem, zichtbaar in gezinnen, scholen, overheden, bedrijven en bijna alle structuren waar we mee in contact komen.
Dit dominantie paradigma plaatst de behoeften van één persoon of groep boven die van anderen. Dit leidt tot geweld, ongelijkheid, honger, huiselijk geweld, oorlogen en uitbuiting.
Marshall Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie, ontdekte hoe geweld zich weerspiegelt in onze denkwijze en onze taal. Onze taal is vaak doorspekt met oordeel, verwijten, kritiek, schuld en het beperken van keuzevrijheid. Voorbeelden van zulke gedachten zijn: “Zij praat te hard.” “Hij is onaardig.” “Jullie gedrag is ongepast.” “Wat ben ik toch dom.” “Zij kan alles beter dan hij.” “Ik moet van alles.”
Geweldloze Communicatie biedt een andere weg: van oordeel naar verbinding, van verwijten naar het hart. Het leren van Geweldloze Communicatie is als het leren van een nieuwe taal –die het hart centraal stelt in communicatie en leidt tot meer helderheid, verbinding en compassie. Door te leren luisteren op een manier die onze aandacht niet richt op de woorden die mensen gebruiken, maar op de "behoeften" of "waarden" achter die woorden, zelfs wanneer ze op een manier spreken die we als pijnlijk ervaren. Door ons te richten op deze behoeften of waarden, kunnen we open en in contact blijven. Daarnaast leren we onszelf zo uit te drukken dat het hart van de ander open blijft, zodat zij onze boodschap kunnen horen en begrijpen wat belangrijk voor ons is. Het leren van deze nieuwe taal verandert op een diepgaande manier hoe we omgaan met de mensen om ons heen, of dat nu op het werk, op school of in onze persoonlijke relaties is. Hoe verder?
Op 12 december 2024 kun je een gratis workshop volgen om kennis te maken met Geweldloze Communicatie. Hierin leer je de eerste stappen om vanuit je hart te communiceren en vrede te bevorderen in je eigen leven en relaties. Meld je aan via deze link: Introductieworkshop Geweldloze Communicatie Cordelia Addison. www.heartincommunication.com
#geweldlozecommunicatie #empathisch luisteren #vrede #verbinden #liefde #compassie #relaties #communicatie #opvoeden
Hiku werd geboren in de bossen rond Waimea Canyon op het eiland Kauai.
Op een dag ging hij naar het strand en ontmoette hij een prachtig meisje genaamd Kawelu. De twee werden verliefd en trouwden al snel. Hiku en Kawelu waren meestal gelukkig samen, maar zoals alle stellen hadden ze ook ruzie. Op een dag kregen ze ruzie over iets kleins. In woede verliet Hiku zijn vrouw en keerde terug naar de bergen. Kawelu probeerde Hiku te volgen, maar hij was te snel voor haar. Met gebroken hart keerde Kawelu terug naar huis en hing zichzelf op. Toen Hiku erachter kwam wat er was gebeurd, had hij spijt van wat hij had gedaan en zocht hij wanhopig naar een plan om zijn vrouw weer tot leven te wekken.
Na overleg met een priester besloot Hiku dat hij naar het land van de doden moest gaan - genaamd Po - om zijn vrouw te redden. Hij vlocht wat sterke wijnranken tot een lang touw en daalde daarmee af naar de bodem van de vallei van de Waimea Canyon, waar de geesten van degenen die onlangs waren gestorven zouden verblijven. Diep in de afgrond van Po zwierf hij dagenlang rond totdat hij eindelijk Kawelu’s geest vond. Hij vertelde haar hoeveel hij van haar hield en haar nodig had en smeekte haar om met hem mee terug te keren. Hij beloofde dat hij haar nooit meer zou verlaten en overtuigde haar om het touw vast te pakken. Kawelu’s geest raakte het touw aan en keerde zo terug in haar lichaam en zij opende haar ogen. De twee geliefden omhelsden elkaar en kwamen samen uit de vallei van de doden. Hiku beloofde in tranen dat hij haar nooit meer zou verlaten.
Geen wonder dat het verhaal van Hiku en Kawelu een van de meest geliefde Hawaiiaanse legendes is. Wie houdt er nou niet van een happy end?
Naverteld door Eric Tielemans
Onlangs kwam een vrouw voor een persoonlijke reading. Plotseling kwam tijdens de reading het beeld van sneeuwwitje en de zeven dwergen bij mij boven.
Als je niet uitkijkt dan denk je: "jaja wat moet ik daar nou weer mee."
Maar als je iets niet moet doen wanneer je een reading geeft is het opzij duwen van beelden of plotselinge gedachten. Die ploppen meestal op vanuit je intuïtie en die laten zich niet voor niets zien!
Dus haalde ik het sprookje volledig naar mij toe. Bekeek in gedachten de zeven dwergen en sneeuwwitje. De giftige appel.. De prins.
Alles bleek uit te leggen en te passen in het leven van mijn klant.
Verwonderd rondden we de reading af.
Welk sprookje komt er nu in jou boven? Laat je verrassen en voel wat dit sprookje jou zou kunnen vertellen.
Wil je ook een reading? Kijk dan op www.perlarosa.nl
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is een fascinerend systeem dat ons een diepgaand begrip biedt van de menselijke ervaring, doordrenkt met symboliek en poëzie. In deze wereld wordt ons lichaam gezien als een rijk, waar elke organen zijn eigen rol speelt, vergelijkbaar met personages in een episch verhaal.
Neem bijvoorbeeld het hart, dat in TCM wordt beschouwd als de "keizer." Het hart regelt niet alleen de bloedsomloop, maar ook onze emoties en geestelijke helderheid. Wanneer het hart gezond is, kan de keizer met wijsheid en kracht regeren. Maar als er een verstoring optreedt, bijvoorbeeld door "flegma" dat zich ophoopt, verliest de keizer zijn zicht. Dit flegma kan als een mistige nevel worden gezien die de helderheid van de geest vertroebelt en leidt tot angst en onrust. De rijke symboliek van TCM biedt ons een unieke lens om naar ons lichaam en geest te kijken.
Het nodigt ons uit om de diepte van onze ervaringen te verkennen en onszelf beter te begrijpen. In deze betoverende wereld van de TCM kunnen we de kracht van onze eigen innerlijke keizer ontdekken, en de balans herstellen die ons welzijn bevordert. Gaia Picciolini www.acupuncturistgaia.nl #acupunctuur #tcm #gezondheid
'Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding' een advies van de Griekse arts Hippocrates bijna 2500 jaar geleden.
Wat een geweldig inzicht, hij wist natuurlijk nog niets over de ontwikkelingen van medicijnen, onze huidige voedingsindustrie, de leefstijlveranderingen en al het andere dat invloed heeft op onze gezondheid. Het is de visie die ik met mijn cliënten en iedereen die het wil horen deel.
In de praktijk zie ik dat kleine veranderingen in het voedingspatroon enorm veel verschil kunnen maken. Er zijn geen bijwerkingen zoals bij medicijnen, goede voedingsstoffen hebben een positieve werking op meerdere functies in het lichaam. Ontstekingen worden geremd bij het vervangen van zonnebloemolie (palmolie, arachideolie etc) door olijfolie en kokosolie en voeding met omega 3 vetzuren zoals vette vis, lijnzaad, hennepzaad en avocado toe te voegen.
Zo zijn er nog enorm veel onderzoeken over de positieve werking van omega 3 vetzuren, curcuma, vezels, bioflavonoiden, anti oxidanten, plantaardige voedingspatroon op ons lichaam.
Een verhaal uit de praktijk: een maand geleden kreeg ik een jonge dame in de praktijk die eind van de dag enorm vermoeid thuis kwam van werk. Pijn in gewrichten bij het opstaan en veel hoofdpijn. Vervelende klachten die haar leven beperkten, waardoor ze minder kon sporten, minder energie voor de kinderen had en voor het onderhouden van haar vriendschappen.
We zijn begonnen met het vervangen van de boterhammen in de ochtend en lunch door een voedzame maaltijd met veel vezels uit groenten, goede vetten en eiwitten. Dit vergt meer voorbereiding en planning maar na 1 week belde ze me al op dat ze zich veel beter voelde, meer energie heeft en 's avonds niet in slaap valt op de bank. Dit gaf haar motivatie om door te gaan. Deze week hadden we het tweede consult en we zijn verder gegaan met het ondersteunen van tekorten die uit het bloedonderzoek zijn gekomen. En heel belangrijk, door de veranderingen in het voedingspatroon, heeft ze veel minder behoefte aan suikers waardoor de hoofdpijn veel minder is. Ik spreek met haar af om meer variatie aan te brengen in de voeding.
Food challenge: hoeveel verschillende voedingsmiddelen eet jij in de week? Lukt het om minimaal 50 te halen?
TIP: Het is weer herfst en tijd om heerlijk gevulde soep te maken. Maak een grote pan pompoensoep of broccolisoep en vries het in porties in. Lekker voor de lunch en dan heb je al een portie groenten binnen.
Wil je meer weten wat voeding voor jou kan doen en hoe je lichaam weer in balans kan komen? Stuur een mail naar: info@naturalhealthcoaching.nl #voedingalsmedicijn #orthomoleculairetherapie #naturalhealthcoaching
Voeding gaat verder dan alleen wat we op ons bord leggen. Naast fysieke voeding en emotionele balans, speelt beweging een belangrijke rol in het voeden van ons lichaam. Houdingstherapie biedt hierin een unieke benadering. Het draait om het herstellen van balans en functionaliteit in ons bewegingspatroon, wat essentieel is voor ons welzijn.
Ons lichaam is ontworpen om te bewegen, en die beweging dient afwisselend en functioneel te zijn. Door eenzijdige houdingen, zoals langdurig zitten of staan, ontstaan vaak spanningen en blessures. Houdingstherapie helpt om de balans te herstellen en functionele bewegingen terug te brengen in ons dagelijks leven. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, minder spanning en uiteindelijk meer energie.
In het thema “voeding als medicijn”, kun je houdingstherapie zien als een manier om je lichaam van binnenuit te voeden. Net zoals gezonde voeding de juiste bouwstoffen levert, zorgt goede houding en beweging ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren. Het verbetert niet alleen de fysieke gezondheid, maar heeft ook positieve effecten op je mentale welzijn. Door bewust te werken aan je houding, voed je je lichaam met de afwisseling en beweging die het nodig heeft om gezond te blijven. Zo wordt beweging, net als voeding, een krachtige manier om je lichaam te verzorgen en te helen.
Meer info, klik hier. #houding #houdingstherapie #egoscue #pijnvrij #noordstraalt #ndsm
Afgelopen weekend reed ik met een achterbak vol verse groenten weg bij mijn ouders in Groningen.
Tomaten, aardappelen, rode bieten en ook nog een paar heerlijke potjes zelfgemaakte jam. De moestuin van mijn vader groeit en bloeit als nooit te voren en dat proef je. De smaken zijn zo vol en puur, ik maak er graag broodjes gezond van. Niet zo groot als die van Garfield, maar wel rijkelijk belegd.
Het is voedsel wat me past. Bij voeding denken we vaak als eerste aan eten: waar hebben we zin in, wat is gezond en wat niet. ‘Wat eten we vandaag?’ is één van de meest gestelde vragen (en als je kinderen hebt dan weet je dat op je antwoord vaak een ‘yes!’ of ‘bluh’ volgt).
Maar voeding gaat over zoveel meer. Want welke gedachten neem je tot je en welke overtuigingen horen hierbij. Voeden ze je of staan ze je juist in de weg. Praat je positief en opbouwend met jezelf of kritisch en afwijzend. Het maakt een groot verschil. Liefdevolle woorden geven een fijn en warm gevoel en bieden steun in het leven. Pijnlijke emoties en gevoelens verdwijnen niet, maar zijn beter te hanteren. Er ontstaat meer rust en balans. Er komt ruimte voor plezier. Voeding gaat ook over de mensen waar je je mee omringt, de kranten en boeken die je leest, de tv-programma’s die je kijkt, de plaatsen die je bezoekt en de muziek die je beluistert. Voeding komt op allerlei manieren tot ons en passende voeding laat ons lijf, onze geest en onze ziel opbloeien. En wat passend is, is voor iedereen weer anders. Door bewust te zijn van wat je eet, denkt, voelt en (goed) doet en hier vervolgens naar te handelen, creëer je je eigen favoriete levensrecept met voor jou de juiste voeding. Sigrid Weitenberg, GZ-haptotherapeute www.levenmetgevoel.nl #levenmetgevoel #haptotherapie #haptonomie #gedachtenkracht #zelfliefde #voedingvoordeziel