I.v.m. de Corona-maatregelen komen sommige activiteiten te vervallen of vinden plaats met minder deelnemers. 

Check svp vooraf met uw therapeut of docent.

EN: BEKIJK HIER ONS ONLINE AANBOD

Noord Straalt is een warm centrum voor gezondheid, spiritualiteit en educatie. Klik hier om maandelijks ons STRALEND MAGAZINE met nieuws, info en voordeeltjes te ontvangen.

Blogs geschreven door onze teamleden

Je vrij voelen
Afgelopen week maakten mijn gezin en ik een wandeltocht van Amsterdam naar Arnhem; tentjes en slaapzakken op de rug. Onafhankelijk en zelfvoorzienend, voortbewegend op eigen kracht.
De ultieme vrijheid voor de één, een vakantie vol beperkingen voor de ander: geen eigen douche, een smal luchtbedje om op te slapen en één pitje om op te koken... over de blaren zullen we het maar niet hebben.
Ondanks de opgelegde corona-maatregelen heb ik heerlijk kunnen genieten: geen werk, nauwelijks verplichtingen, los van vaste patronen. Je vrij voelen is lastig te omschrijven. Het is vooral een beleving, een dans tussen beperkingen en veerkracht. Het gaat schuren als er teveel beperkingen zijn, maar ook als er gebrek aan veerkracht is.
Er is een verband tussen onafhankelijkheid en vrijheid, ook in het licht van je gezondheid. Stel dat je dag minder bepaald zou worden door gezondheidsklachten doordat ze verdwijnen, of doordat je er anders mee omgaat. Door bijvoorbeeld goed naar je lijf te luisteren en het te respecteren volgt er een groter gevoel van vrijheid.
Bij Noord Straalt zoeken we samen naar dat grotere gevoel van vrijheid. Samen onderzoeken we de klachten die je beperken. We kijken naar de eventuele veranderingen die je zelf kunt maken waardoor de klachten verminderen, verdwijnen of als minder belemmerend ervaren kunnen worden. We proberen met de juiste therapie het zelfhelend vermogen wakker te schudden waardoor het weer beter gaat functioneren.
We staan met een heel team voor je klaar zodat je uiteindelijk kunt doen waar je hart van opspringt en waar je van gaat stralen…

 Als kind speelde ik nog volop. Ik klauterde in bomen, verzon met vriendinnen een hinkelbaan met opdrachten. Fantasie, creativiteit, en spelplezier te over. We liepen hard met de wind, dansten op nieuwe hits. We waren sterk, lenig, snel, onbevangen en … vrij!
Dansen heb ik altijd gedaan. Ik herinner me nog goed hoe mijn moeder me als dromerige kleuter mee naam naar mijn eerste balletles. Ik was verkocht.
Een mooie ballerina met ravenzwart, lang haar heette me welkom. Ze vertelde verhalen. Geïnspireerd bewogen we op prachtige muziek. Alles wat we deden was goed. We leerden ook posities, pliés, arabesques. Alsof je letters en woorden leert. Zodat je daarmee een verhaal kunt vertellen. Ik leerde mijn lijf kennen en beheersen.
Dat vrije bewegen vind ik nu in Kung Fu. Een prachtige vechtdans. Je beweegt vloeiend als water met de kracht van vuur.
Juist die afwisseling van ontspanning en inspanning geeft me vitaliteit doet mijn bloed sneller stromen terwijl ik van binnen kalm blijf. Ook hierin zijn oefeningen belangrijk die mijn balans, adem, focus en flexibiliteit versterken. Ik ken door het trainen, mijn lijf, mijn weerstand, mijn angst (bijvoorbeeld als je met een veel sterker en jonger iemand aan het oefenen gaat) en heb geleerd hoe ik goed voor mezelf kan zorgen.
Door deze basis kan ik makkelijk en soepel bewegen. Ik voel me vrij in lichaam en geest. Ook nu ik ouder ben.

PHPD PHPD “Pijntje hier pijntje daar” is een verleidelijk gespreksonderwerp. Mijn vriendinnen gaan vaak helemaal los. Het overtreft de weersverwachtingen. Herken je dat? Je lijf wordt strammer, je spieren slapper. Je krijgt een blessure. Je bent vaker moe of herstelt langzamer. Durf jij het aan? Kennismaken met eenvoudige oefeningen om makkelijk te bewegen? Je vrij te voelen? Vitaler en met meer plezier?
Doe dan mee met de online 5 -daagse Challenge Kung Fu met Aleid Kijk hier voor de trailer! Wil je meedoen? Voor lezers van de nieuwsbrief geen kosten,
Aanmelden voor toegang kan hier! Aanmelden via: https://www.aleidbouten.nl/cursussen kies Challenge Kung Fu met Aleid Start maandag 31 augustus.
Afsluiting op vrijdagavond 4 september met een livestreaming online les. Ben je daarbij, dan maak je kans op de Kung Fu Challenge Award!

Speels, verrassend en vrij Kung Fu Flow is een verrassende en speelse manier van bewegen die uitgaat van de dynamiek tussen ontspanning en inspanning, meditatief en plezier, vloeiend en doelgericht. De oefeningen zijn de basis om makkelijker te bewegen en je vrijer te voelen! Oefeningen in deze Challenge zijn gericht op:
• Ademhaling en rust in je hoofd en lijf
• Balans versterkt je houdingsspieren
• Kracht, inspanning versterkt vitaliteit en levenskracht
• Flexibiliteit vergroot lenigheid in je lijf
• Plezier in bewegen!

Hoe kom je er toe om je vrijer te voelen en te doen wat je graag wilt doen?
Vaak zitten we vast in ouder patronen die ons belemmeren om voluit en vrij te leven.
We houden vast aan oude overtuigingen geleerd in onze opvoeding, op school en ontstaan over hoe we ons aan moeten passen op het werk en in de maatschappijk. We hobbelen in ons eigen karrespoor.

5 Tips om je vrijer te voelen
1. Accepteren.   Niet krabben op oude wonden. Goed om naar te kijken, te helen en verder te gaan. Zo kan het een litteken worden wat je herinnert dat het geheeld is en je nu ok bent. Je bent goed zoals je nu bent.

2. Waar wil je meer van? Onderzoek wat je belangrijk vindt in je leven? Wat is jouw top 3? Dit kan een inspirerend proces zijn. Soms weet je het diep van binnen al. En is het tijd om dingen los te laten die je belemmeren en andere dingen juist te gaan doen. Soms heb je geen idee. Dan kun je gaan spelen, uitproberen, laten inspireren door anderen.

3. Commitment. Leven naar je top 3 gaat niet vanzelf of vanuit je gevoel. Als je moet wachten tot je lekker in je vel zit, of tot het goede moment er is, dan kunnen we lang wachten. Begin met de eerste kleine stap om ruimte te maken voor je top 3 van meest belangrijke dingen die je wilt doen in je leven. Neem stappen die je vol kunt houden en kunt breiden.

4. Zie jezelf als een vrij mens. Neem elke dag 2 minuten om te bedenken hoe je de dag invult als vrij mens. Wat wil en mag je doen die dag? Die week, het hele jaar, de rest van je leven!

5. Zorg voor veerkracht en flexibiliteit. Blijf naar jezelf kijken. Ook als het tegen zit. Het is dan verleidelijk om in je oude karrespoor terug te gaan. Ik weet er alles van. Het is niet het einde van de wereld. Het is niet het einde van jou vrij voelen. Het zijn dingen die ons mensen gebeuren. Als je dat op merkt, kun je ook weer uit je karrespoor stappen.

Waar wil je meer van?
Kom naar de workshop Vitaal hart, Waar wil je meer van?
Op 18 september bij Noord Straalt van 10:00 tot 12:30 uur.
We zijn met max 6 personen. Zo hebben we letterlijk en figuurlijk veel ruimte en aandacht voor jou.
Jouw investering is € 45,00
Kijk op www.aleidbouten.nl/cursussen om het programma te bekijken en je  aan te melden.

 

Bang om te falen doe ik dingen die bekend zijn. Een marginaal succes en soms magere voldoening.
Afgelopen weken dook ik in het zwembad. Zwemmen is niet mijn ding. Maar ik moest iets aan mijn conditie doen, vond ik.
De eerste keer in het binnenbad was ik in soort blinde paniek baantjes aan te trekken. Hoofdje strak boven de water spiegel. Ik haalde dobberende dames in die kans zagen om de laatste roddels ter water uit te wisselen.
Geïrriteerd ploegde ik verder. Terwijl mijn vriendin met souplesse 100 baantjes trok. De volgende dag werd ik wakker met een vreselijk kramp in mijn nek. Mijn armen kon ik amper omhoog krijgen. Het voelde als een stalen plaat in mijn rug. Zwemmen was niets voor mij. Ik kon het niet. Het deed pijn. Daar zat ik in mijn karrenspoor.

Terwijl Bruce Lee zegt "To move like water is to become water" Ik gaf het een tweede kans. In het buitenbad waren we de enige twee zwemmers. Ik dreef door het heldere water. Eerst dobberen zoals de dames dagen daarvoor deden. Niet zoveel moeten. Drijven en onderdompelen. En zo waar kreeg ik de slag te pakken. Mijn hoofd ontspannen, heerlijk de inspanning en ontspanning te voelen. Mijn lichaam aan het werk. Mijn hoofd leeg. Ik deed geen 100 baantjes. Ik was op weg om een nieuwe sport eigen te maken. Ik genoot.

Je vrij voelen. Ik denk aan vakantie, aan reizen, aan luieren en aan zwemmen in de zee.
Ik denk aan kunnen doen wat je wil, zeggen wat je denkt en vooral ook aan zijn wie je bent. Soms lijkt alles van buiten aanwezig om ons vrij te voelen maar voelen we dit van binnen niet. We durven niet te zeggen wat we willen en vermijden gevoel en contact.
Of we houden ons juist groot en gebruiken woorden om ons staande te houden. In de haptotherapie gaat je vrij voelen over de balans tussen denken, voelen en je lichaam. Waarbij voel je je vrij en wanneer ervaar je onrust? Welke patronen kom je tegen en welke passen je niet meer? Je gaat ervaren hoe je je vrijer voelt en hoe goed dat voelt.
Je leert hoe belangrijk het is om je lijf hierbij serieus te nemen.
Uit eigen ervaring weet ik hoe vaak we kiezen op basis van verstand en ‘hoe het hoort’, of vanuit controle en angst. Wanneer het lukt om controle los te laten en vanuit contact met jezelf en je omgeving een keuze te maken geeft dat kracht, rust en vooral ook vrijheid!
En nee, dit betekent niet dat ik me altijd en overal helemaal vrij voel. Maar haptotherapie heeft me wel geleerd om op welk moment dan ook met een open blik naar mezelf te kijken en me af te vragen: wat voel ik en wat past me? Voor mij de weg om me steeds vrijer te voelen in en met mezelf.
Graag begeleid ik jou op jouw weg hierin. Heb je interesse? Neem vrijblijvend contact met me op. Sigrid Weitenberg, Haptotherapeute, 06-44708093, praktijklevenmetgevoel@gmail.com.

Je denkt misschien: wat hebben je vrij voelen en sorry zeggen met elkaar te maken?
Wat sorry zeggen betreft zijn er de mensen die gemakkelijk sorry zeggen en de mensen die dat ontzettend moeilijk vinden. Ze krijgen het sorry woord niet of nauwelijks over hun lippen.
Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen het wel of niet gemakkelijk sorry kunnen zeggen en zelfcompassie.

De 'sorry weigeraars' ervaren veel gevoelens van schaamte en hebben een lager zelfbeeld. Ze zijn streng voor zichzelf en mogen geen fouten maken. Ze leggen veel druk op zichzelf: ze moeten het goed doen. Je vrij voelen gaat juist gepaard met tevreden met jezelf kunnen zijn, je eigen keuzes kunnen maken, uit je comfortzone durven stappen en dingen durven doen, los van wat anderen van je denken. En los van de druk van die stem in je hoofd waarvan je van alles moet.

De groep die het sorry zeggen wel gemakkelijk af gaat is milder voor zichzelf, ervaart veel minder gevoelens van schaamte, is tevredener met zichzelf en koppelt het maken van een fout niet aan de eigenwaarde. Deze groep is in die zin veel meer vrij.
Ook zijn relaties waarin mensen sorry tegen elkaar kunnen zeggen schoner en opgeruimder. Pijnmomenten worden opgelost, blijven minder tussen mensen in staan. In de relatie zal het dus ook vrijer voelen als er wel sorry gezegd kan worden. Ben jij een sorry weigeraar of zeg je gemakkelijk sorry?
Lees verder in de blog en doe de test! www.jonkhartenziel.nl/je-vrij-voelen-door-sorry-te-zeggen/