Dansen met het leven. Toen ik dit thema las ging ik gelijk glimlachen van binnen en ging het áán in mij. Het spreekt me zo aan omdat ik van nature levendig ben en van bewegen houd en daarin is dansen mijn favoriet. Het maakt me blij, vrij, soepel van lijf en geest en geeft contact en verbinding met mezelf en anderen. Tegelijk hoor ik in deze zin ook, 'flirten met het leven, het leven van de lichte kant bekijken, aan de zwier gaan met dat wat zich aandient'.
Als ik kijk naar de pijlers waar ik de laatste jaren graag mee werk dan komen die hier alle drie in terug: nl: er is identiteit en zelfliefde nodig om te durven dansen, 't verhoogt de intimiteit met jezelf en de ander en het doet je seksuele energie stromen. Om goed te kunnen dansen met het leven is het mijns inziens handig als je de donkere kanten erbij leert nemen. Ik kom uit een gezin waar de donkere kanten van het leven verhuld werden, 'doe maar gezellig, leuk, aardig en help je medemens'. In de loop van mijn persoonlijk ontwikkelpad leer ik steeds meer om de polariteiten in mij samen te laten gaan.
Licht en donker, rust en bewegen, oppervlakkigheid en diepgang. Waardoor het leven inderdaad meer als een dans wordt. Dan val ik samen met hoe ik bedoeld ben. Dat doet mij stralen. En hoe leuk is het dan om te lezen dat het op 8 november de dag van de stralende beroepen is. Als haptotherapeut raak ik mensen letterlijk en figuurlijk aan. Waardoor zij de weg terug naar hun authentieke, mooie ik vinden. Zij meer gaan stralen van binnen uit. Ik werd laatst door mijn heldervoelende voetzoolreflextherapeut gekarakteriseerd als lichtbrenger. En in een hele mooi nascholing van het LTC werd mijn kwaliteit als enthousiasmeerder benoemd. Soms zeggen clienten mij, als ik met ze in de aanraking gewerkt heb, 'het lijkt wel of ik 'ingestraald' ben met je aandacht en affectie'. Dus ik geloof wel dat ik mezelf kan scharen onder de stralende beroepen. In combinatie met het systemisch gedachtegoed, het Innerlijk-kind-werk en Voice Dialoque heb ik prachtig werk en dans ik door.
Dag van de stralende beroepen: Gertrud van Beekveld
Meer artikelen
Eric Tielemans: een massage als een vrije dans.
Natuurlijk laat ik mij als masseur ook graag masseren. Daarvoor wissel ik regelmatig uit met Larisa, een klant die zelf ook een massage-opleiding is gaan volgen. Zij ontvangt mij deze avond, zoals altijd, hartelijk. We praten uitgebreid bij over onze persoonlijke situaties want door de jaren heen zijn we bevriend geraakt. En aangezien ik al veel massages met Larisa uitwisselde is onze vertrouwensband groot. Als ze vraagt wat ik vandaag nodig heb voel ik me vrij om mijn diepere wensen uit te spreken.
Het is fijn om te merken dat ze daar zonder oordeel naar luistert. Ze vertelt me over een massage sessie met een klant, welke zeer intuïtief was en in communicatie met hem tot expressie kwam. Beiden hadden die sessie als heel fijn en bijzonder ervaren. De standaard massagegrepen en -volgorde werden daarbij losgelaten en er mocht spontaan ontstaan wat zich aandiende.
Ze stelt me voor om vanavond op soortgelijke wijze te werken. Ik ga daar graag mee akkoord, benieuwd naar wat komen gaat. De massagekamer is lekker warm, net als de doek die ik over me heen krijg. Larisa nodigt me uit om in een willekeurige houding op de tafel te gaan liggen, zoals het voor mij prettig voelt. “Ik pas me wel aan, ik kan overal bij” zegt ze.
Maar gewoontegetrouw ga ik toch op mijn buik liggen met mijn hoofd in de steun. We beginnen met contact maken en ademen. Wat is dit toch steeds weer een geweldige manier om in het hier en nu te komen en aandacht te krijgen voor mijn lijf en wat zich daar afspeelt. Ik word er aangenaam rustig van en wil me alleen nog maar overgeven aan die zachte stevige handen die ik voel op mijn rug, billen, benen en (nog wat koude) voeten. Als de massage is begonnen en ik bewust adem voel ik me meer en meer uitgenodigd om mijn lichaam de ruimte te geven en alles te ontvangen wat het wil. Al vrij snel verander ik van houding, haal ik mijn hoofd uit de steun en op tafel en draai me lichtjes meer op mijn zij.
Het is fijn om te merken dat dat Larisa geenszins stoort in haar werk. Integendeel, ze gaat er vloeiend in mee en past de massagebewegingen geruisloos aan. Nee, niet helemaal geruisloos. Ze benoemt in woorden hoe het voelt om dit te ondergaan en te geven: “Lekker, lekkerrr!” En ze ademt hardop mee. Ze nodigt mij uit om zelf ook geluid te maken: hardop te ademen, te kreunen of te zuchten. Tot woorden kom ik niet, dat past nu blijkbaar niet zo bij me. Larisa voelt feilloos aan wat mijn lijf vraagt.
Het aanraken staat centraal, massagetechnieken doen er nu niet toe. En omdat ik me vrij voel om mee te bewegen, waar Larisa speels mee omgaat, kan het zomaar zijn dat mijn been op haar schouder komt te liggen, mijn armen langs mijn hoofd omhoog steken of mijn buik zich tegen die van haar vleit. Allemaal goed. Als Larisa zachtjes mijn basis chakra met mijn hart chakra verbindt voel ik emoties van verdriet, spijt en verlangen opkomen.
Ik laat ze gewoon komen en snik wat, want huilen lukt me sinds mijn jeugd nog nauwelijks. Het voelt oké, want ik ben niet alleen, ik word niet afgewezen maar gezien. De emoties verdwijnen weer zonder dat ik er iets me hoef. Als afsluiting van de massage legt Larisa de doek en een warme deken over me heen wat een heerlijk koesterend gevoel geeft.
Zo mag ik rustig bijkomen. Ik heb werkelijk geen idee hoe lang de sessie heeft geduurd - het blijkt toch wel anderhalf uur te zijn geweest – het is helemaal goed zo. Ik voel me heerlijk en kijk dankbaar terug op een bijzondere ontmoeting: een liefdevolle massage als een intuïtieve dans. Het was voor mij als ervaren masseur ook zeer inspirerend en ik weet: vanaf nu zal geen enkele massage die ik geef meer dezelfde zijn. Lieve Larisa, dankjewel voor dit hartsgeschenk.
Je darmen zijn je tweede brein; Kim Vogel
Je hebt vast wel eens gehoord dat je darmen je tweede hersenen zijn. Dat zit zo: in onze darmen leven heel veel verschillende soorten bacteriën. Elke bacterie heeft zijn eigen functie en het is belangrijk dat de verschillende soorten bacteriën in balans zijn.
Als het darmmicrobioom in balans is worden er voldoende stofjes aangemaakt die corresponderen met je hersens. De bacteriën sturen ons immuunsysteem aan, beschermen tegen ontstekingen en ziekteverwekkers. De teveel van een bepaalde soort bacterie kan bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen geven, histamine (hooikoorts), ook teveel schimmels en gisten geven veel problemen. Door de juiste voeding voor jouw darmmicrobioom en bepaalde pre-probiotica in te zetten, kunnen bepaalde bacteriegroepen toenemen of juist verminderen waardoor klachten afnemen. Je pakt op die manier de oorzaak van je klachten aan.
Met een darm microbioom onderzoek kun je ook achterhalen of jouw lichaam in staat is voeding goed te verteren. Wanneer je voeding onvoldoende goed wordt verteerd, kan voeding gaan rotten in de darmen waardoor een rottingsflora kan ontstaan.
Bepaalde (verkeerde bacteriën) nemen door rotting in de darmen juist toe waardoor een verkeerd evenwicht ontstaat. Het verkeerde evenwicht kan vervolgens weer zorgen voor buikpijn, een opgeblazen buik, gasvorming, maagzuurklachten, oprispingen en andere vervelende klachten die vaak weggezet worden Prikkelbare darm syndroom.
Ook wordt er met darmmicrobioomonderzoek gekeken naar ontstekingen en de immuniteit van de darmen. Inzicht in de samenstelling van je darmmicrobioom is echt heel belangrijk en met ontlastingsonderzoek kan dit goed in kaart gebracht worden. Hoe werkt het? Tijdens een intakegesprek bespreken we welk onderzoek voor jou geschikt is. Je besteld het onderzoek online, je stuur buisjes met een beetje ontlasting naar het laboratorium en twee weken later bespreken we de uitslag. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Kim Vogel - info@naturalhealthcoaching.nl of kijk op mijn website