Drie keer een onderdeel van Zelfcompassie. 15 Gedachten en Tips die goed bruikbaar zijn in moeilijke Situaties.
een bijdrage van Annette Fehse, ademtherapeute
Vriendelijk zijn voor jezelf:
1. Wat zou een lieve, zorgzame vriend(in) tegen je zeggen in deze situatie?
2. Hoe zou je het een volgende keer vriendelijk kunnen doen?
3. Denk aan iemand van wie je houdt. Is je liefde voor diegene opeens verdwenen als die een fout maakt? Nee toch? Dan hoef je dat bij jezelf dus ook niet te doen!
4. Wees goed voor je lichaam: neem een lekkere douche, verwen jezelf, juist als je het moeilijk hebt!
5. Wat zou een zorgzame ouder tegen zijn kind zeggen, zodat het kan groeien en zich ontwikkelen?
6. Hoe kun je iets leren als je nooit fouten maakt?
Onze menselijkheid aanvaarden en waarderen:
7. Denk aan andere mensen die vergelijkbare fouten maken, gebreken hebben, tegenslag ervaren. Je bent echt niet alleen!
8. Wat je meemaakt hoort bij het mens-zijn: we zijn allemaal kwetsbaar, komen pijnlijke dingen (ook van onszelf) tegen, we worden afgewezen.
9. Hoe kan deze situatie je meer leren over mensen en je meer compassie voor anderen geven? By the way: Wie heeft er ooit gezegd dat mensen volmaakt moeten zijn?
10. Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en je keuzes, maar bedenk ook dat al je gedrag verbonden is met het gedrag van anderen, dat niets in een vacuüm gebeurt.
11. Doe iets vriendelijks voor een ander, ga niet wachten tot een ander iets aardigs doet voor jou. Je zult je al meteen beter voelen!
12. Het lijkt vaak alsof je zelf de enige bent die er niet bij hoort, niet goed genoeg is, in werkelijkheid hebben we allemaal wel eens het gevoel dat we niet meetellen; dat verbindt ons juist met elkaar.
Mindfulness:
13. Op een moeilijk moment: Adem diep in en uit en voel wat je voelt, precies zoals het is, zonder je pijn te negeren of te overdrijven. Dit is nu hoe het is, je kunt het dragen. Open je hart voor wat je voelt, zonder verzet, met kalmte en helderheid. Voel je lichamelijke gewaarwordingen precies zoals ze zijn (bijvoorbeeld spanning in je buik, een brok in je keel), zonder je te verliezen in het ‘verhaal’ daarachter.
14. Ga niet zwelgen in je leed. Ben je geneigd tot slachtoffer-gevoelens, kijk dan naar jezelf en wat je daar doet. Uitzoomen helpt, dan kijk je naar jezelf van een afstandje en word je niet meer door het gevoel opgeslokt.
15. Bedenk dat gevoelens, lichaamssensaties en gedachtes komen en gaan. Moeilijke gevoelens gaan weer voorbij. Je bént ze niet, je hébt ze.
Bron: Kristin Neff