geschreven door Annette Fehse, ademtherapeut
Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en mild bent voor jezelf. Dat lijkt heel eenvoudig.
Toch is het voor velen van ons moeilijk. Als we het al lastig hebben zijn we geneigd onszelf ook nog eens op de kop te geven. De prijs die we betalen is een verlies van vreugde en levensenergie, en soms ervaren we daardoor zelfs angst, somberheid, bitterheid, piekeren en fysieke klachten.
Het is eigenlijk vreemd: wanneer je merkt dat iemand in je omgeving of zelfs op afstand op de een of andere manier lijdt, ervaar je over het algemeen compassie. Je wordt geraakt in je hart, je hart reageert op de pijn van de ander. Als dat gebeurt voel je warmte, zorgzaamheid en de behoefte om de ander te steunen.
Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt als een ander fouten maakt of tegenslag ondervindt, in plaats van hem te veroordelen.
Tot slot ervaar je dat lijden, falen en onvolmaaktheid een onderdeel is van de menselijke ervaring die wij allemaal delen, iets wat ook jezelf kan overkomen. Zelfcompassie betekent dan ook dat je op precies dezelfde manier naar jezelf mag kijken als jij het moeilijk hebt. Bijvoorbeeld omdat je stress hebt, teveel werk hebt liggen, een deadline niet haalt.
Of als je het gevoel hebt te falen, er iets aan jezelf je niet bevalt, misschien omdat je niet aan de eisen van anderen of die van jezelf kunt voldoen. Dat geeft je de mogelijkheid om te onderzoeken hoe je het beste voor jezelf kan zorgen en jezelf kan troosten.
Zonder jezelf te veroordelen of te bekritiseren voor je tekortkomingen, kan je juist begripvol en vriendelijk met je fouten en gebreken omgaan. Je hoeft niet te zwelgen in zelfmedelijden, en je hoeft je eigen pijn niet te bagatelliseren, compassie is de weg van het midden.
Natuurlijk is er niets op tegen om iets te veranderen, wanneer je een fout hebt gemaakt, of om verder te groeien, maar dan wel vanuit de intentie dat je om jezelf geeft. Niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je weer kalmer, liefdevoller naar jezelf wordt en meer helderheid krijgt over de situatie. Van daaruit kun je ook je creativiteit weer aanboren.
Samengevat: dingen gaan niet altijd zoals we zouden willen. We ervaren verlies, voldoen niet aan onze eigen idealen, maken fouten, lopen tegen grenzen aan en ervaren frustratie, pijn, machteloosheid en ander ongemak. De menselijke conditie. Hoe meer je je hart open stelt voor deze werkelijkheid, in plaats van ermee in de strijd te gaan, hoe meer je compassie zult kunnen voelen voor jezelf en voor al je medemensen.
Bron: Kristin Neff
In het ademwerk dat we eens per maand in Noord Straalt aanbieden zijn liefde en (zelf)compassie een paar van de hoogste intenties waarmee we werken, waar je voor je kunt ademen en die je op een diep niveau in je onderbewuste en je leven kunt verankeren.
De ademworkshop is eenmalig of vaker te volgen, meestal op de eerste maandag van de maand om 19:30 uur. Zie de agenda voor de exacte data.