praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Lees hier ons jongste
STRALEND MAGAZINE


Wil je maandelijks ons nieuws ontvangen?
Schrijf je dan HIER in

Drie keer een onderdeel van Zelfcompassie.  15 Gedachten en Tips die goed bruikbaar zijn in moeilijke Situaties. 

Drie keer een onderdeel van Zelfcompassie.  15 Gedachten en Tips die goed bruikbaar zijn in moeilijke Situaties. 

een bijdrage van Annette Fehse, ademtherapeute

Vriendelijk zijn voor jezelf: 
1. Wat zou een lieve, zorgzame vriend(in) tegen je zeggen in deze situatie?
2. Hoe zou je het een volgende keer vriendelijk kunnen doen?
3. Denk aan iemand van wie je houdt. Is je liefde voor diegene opeens verdwenen als die een fout maakt? Nee toch? Dan hoef je dat bij jezelf dus ook niet te doen!
4. Wees goed voor je lichaam: neem een lekkere douche, verwen jezelf, juist als je het moeilijk hebt!
5. Wat zou een zorgzame ouder tegen zijn kind zeggen, zodat het kan groeien en zich ontwikkelen?
6. Hoe kun je iets leren als je nooit fouten maakt?

Onze menselijkheid aanvaarden en waarderen:
7. Denk aan andere mensen die vergelijkbare fouten maken, gebreken hebben, tegenslag ervaren. Je bent echt niet alleen!
8. Wat je meemaakt hoort bij het mens-zijn: we zijn allemaal kwetsbaar, komen pijnlijke dingen (ook van onszelf) tegen, we worden afgewezen.
9. Hoe kan deze situatie je meer leren over mensen en je meer compassie voor anderen geven? By the way: Wie heeft er ooit gezegd dat mensen volmaakt moeten zijn?
10. Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en je keuzes, maar bedenk ook dat al je gedrag verbonden is met het gedrag van anderen, dat niets in een vacuüm gebeurt.
11. Doe iets vriendelijks voor een ander, ga niet wachten tot een ander iets aardigs doet voor jou. Je zult je al meteen beter voelen!
12. Het lijkt vaak alsof je zelf de enige bent die er niet bij hoort, niet goed genoeg is, in werkelijkheid hebben we allemaal wel eens het gevoel dat we niet meetellen; dat verbindt ons juist met elkaar.

Mindfulness:
13. Op een moeilijk moment: Adem diep in en uit en voel wat je voelt, precies zoals het is, zonder je pijn te negeren of te overdrijven. Dit is nu hoe het is, je kunt het dragen. Open je hart voor wat je voelt, zonder verzet, met kalmte en helderheid. Voel je lichamelijke gewaarwordingen precies zoals ze zijn (bijvoorbeeld spanning in je buik, een brok in je keel), zonder je te verliezen in het ‘verhaal’ daarachter.
14. Ga niet zwelgen in je leed. Ben je geneigd tot slachtoffer-gevoelens, kijk dan naar jezelf en wat je daar doet. Uitzoomen helpt, dan kijk je naar jezelf van een afstandje en word je niet meer door het gevoel opgeslokt.
15. Bedenk dat gevoelens, lichaamssensaties en gedachtes komen en gaan. Moeilijke gevoelens gaan weer voorbij. Je bént ze niet, je hébt ze.
Bron: Kristin Neff

Meer artikelen

Geluk zit in kleine dingen!

geschreven door Maaike van Pelt, trainer Sneller leren Loslaten met FasterEFT 

Doe jezelf een groot plezier en maak een ‘happy journal!’
Koop een schrift met een mooie, liefst harde kaft. Stop daar alles in dat jou lief is. Je kunt denken aan: Foto’s Kaartjes Uitspraken Quotes Grappige plaatjes Tekeningen Kortom: alles wat bij jou een glimlach om je mond laat verschijnen. Negatieve dingen komen er niet in. Alleen dingen die jou blij en gelukkig maken.
Ik ben zelf erg visueel ingesteld, dus ik heb er veel foto’s en tekeningen van o.a. de kinderen ingeplakt. Prietpraat van de kinderen heb ik er met mooie kleurtjes tussendoor geschreven.
Zelf kan ik bijvoorbeeld ook erg blij worden als ik in de lente over de grachten loop, de eerste zonnestralen breken door en ik zie op 2 hoog iemand met de benen uit het raam lekker in het zonnetje zitten.
Daar maak ik dan een foto van zodat ik die in mijn happy journal kan plakken. Je creëert zo een boek vol geluksmomenten. Momenten die je anders wellicht al snel zou vergeten. Als je nou eens een dipje hebt, pak dan dat boek en blader ‘m gewoon eens door. Je zult zien dat je je in no time weer een stuk beter voelt! ❤️
Geschreven door Maaike van Pelt: trainer Sneller leren Loslaten met FasterEFT 

Het vergroten van zelfcompassie

geschreven door Annette Fehse, ademtherapeut

Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en mild bent voor jezelf. Dat lijkt heel eenvoudig.
Toch is het voor velen van ons moeilijk. Als we het al lastig hebben zijn we geneigd onszelf ook nog eens op de kop te geven. De prijs die we betalen is een verlies van vreugde en levensenergie, en soms ervaren we daardoor zelfs angst, somberheid, bitterheid, piekeren en fysieke klachten.

Het is eigenlijk vreemd: wanneer je merkt dat iemand in je omgeving of zelfs op afstand op de een of andere manier lijdt, ervaar je over het algemeen compassie. Je wordt geraakt in je hart, je hart reageert op de pijn van de ander. Als dat gebeurt voel je warmte, zorgzaamheid en de behoefte om de ander te steunen.
Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt als een ander fouten maakt of tegenslag ondervindt, in plaats van hem te veroordelen.

Tot slot ervaar je dat lijden, falen en onvolmaaktheid een onderdeel is van de menselijke ervaring die wij allemaal delen, iets wat ook jezelf kan overkomen. Zelfcompassie betekent dan ook dat je op precies dezelfde manier naar jezelf mag kijken als jij het moeilijk hebt. Bijvoorbeeld omdat je stress hebt, teveel werk hebt liggen, een deadline niet haalt.
Of als je het gevoel hebt te falen, er iets aan jezelf je niet bevalt, misschien omdat je niet aan de eisen van anderen of die van jezelf kunt voldoen. Dat geeft je de mogelijkheid om te onderzoeken hoe je het beste voor jezelf kan zorgen en jezelf kan troosten.


Zonder jezelf te veroordelen of te bekritiseren voor je tekortkomingen, kan je juist begripvol en vriendelijk met je fouten en gebreken omgaan. Je hoeft niet te zwelgen in zelfmedelijden, en je hoeft je eigen pijn niet te bagatelliseren, compassie is de weg van het midden.

Natuurlijk is er niets op tegen om iets te veranderen, wanneer je een fout hebt gemaakt, of om verder te groeien, maar dan wel vanuit de intentie dat je om jezelf geeft. Niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je weer kalmer, liefdevoller naar jezelf wordt en meer helderheid krijgt over de situatie. Van daaruit kun je ook je creativiteit weer aanboren.

Samengevat: dingen gaan niet altijd zoals we zouden willen. We ervaren verlies, voldoen niet aan onze eigen idealen, maken fouten, lopen tegen grenzen aan en ervaren frustratie, pijn, machteloosheid en ander ongemak. De menselijke conditie. Hoe meer je je hart open stelt voor deze werkelijkheid, in plaats van ermee in de strijd te gaan, hoe meer je compassie zult kunnen voelen voor jezelf en voor al je medemensen.

Bron: Kristin Neff

In het ademwerk dat we eens per maand in Noord Straalt aanbieden zijn liefde en (zelf)compassie een paar van de hoogste intenties waarmee we werken, waar je voor je kunt ademen en die je op een diep niveau in je onderbewuste en je leven kunt verankeren. 
De ademworkshop is eenmalig of vaker te volgen, meestal op de eerste maandag van de maand om 19:30 uur. Zie de agenda voor de exacte data.

Zelfcompassie; kijk in de spiegel!

geschreven door Aleida Bouten, personal trainer

“Ik ben niet mooi, Ik ben niet goed”

Zelfkritiek is een fenomeen dat we allemaal kennen. Zelfcompassie moeten we leren. We voelen intense liefde en begrip voor dierbaren, zelfs huisdieren. De fouten die ze maken staan onze compassie niet in de weg.
Met compassie naar ons zelf kijken is lastiger. We geven ons zelf op de kop en vinden dat we het beter moeten doen. Tijd voor zelfcompassie.
Zelfcompassie geeft je veerkracht. Je wordt minder gevoelig voor stress.

Een mooie oefening in zelfcompassie:
Neem de tijd om naar jezelf te kijken. Niet vlug, vlug je haar goed doen of met kritische blik naar je vlekjes in je gezicht staren. Ga eens voor de spiegel zitten. Neem de tijd om jezelf te zien. Ga zitten. Kijk en haal rustig adem.
Benoem de dingen die je ziet. Kijk ernaar.
Laat het toe en adem. Je ziet imperfecties, mooie plekken en lelijke.
Laat de emoties toe. Laat je gedachten toe. Wacht af, luister en kijk. Je gaat vanzelf dieper zien. Misschien zie en voel je kwetsuren, pijn, littekens op je hart.
Kijk er met liefde naar. Laat je tranen lopen. Durf jezelf te zien. Het is een grote stap die je neemt. Wees lief voor jezelf.
Kijk wat dit oplevert. Het is je een stap om verbinding met jezelf te maken. Wees lief en zorg voor jezelf.


Wil je meer over (zelf)compassie weten? Wil je iets kwijt over de oefening? Neem contact gerust op.

Info@aleidbouten.nl tel: 06 19218013.   www.aleidbouten.nl