praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Lees hier ons jongste
STRALEND MAGAZINE

Wil je maandelijks ons nieuws ontvangen?
Schrijf je dan HIER in

Ho'oponopono; Eric Tielemans

Ho'oponopono; Eric Tielemans

HO'OKAHI NO LA'AU LAPA'AU, NO KA MIHI - The first medicine is forgiveness

In de Hawaiiaanse traditie, en met name in Ho'oponopono (to make pono), speelt vergeving een belangrijke rol. Nu denken wij hier in het Westen vaak dat we dus een ANDER moeten vergeven. Maar vanuit het perspectief van Ho'oponopono gaat het juist om het vergeven van ONSZELF voor het creëren van situaties in ons leven die we lastig vinden. Ho'oponopono laat ons zien dat we verantwoordelijk zijn voor alles wat er in ons leven gebeurt. Dat is - zeker in het begin - effe slikken.

Ho'oponopono is bekend geraakt als een Hawaiiaans vergevingsritueel. Dat is het ook en het is meer dan dat. Ho'oponopono in het Hawaiiaans betekent 'zuiver maken, rechtzetten'. In het proces van Ho'oponopono ga je op zoek naar die plekken in je leven waar pijn, verdriet, gramschap, schuldgevoel of kwaadheid huist. Het zijn die plekken die je tegenhouden om voorwaarts te gaan in je leven. En het zijn die plekken die om heling vragen.

Heling in Ho'oponopono betekent dat je om vergiffenis vraagt voor alles wat geleid heeft tot de situatie zoals die is. Dat klinkt eenvoudig en in wezen is het dat ook. Toch hebben veel mensen grote moeite om dat daadwerkelijk te doen, we zijn immers gewend om de oorzaak van alle narigheid buiten ons te zoeken. Maar je moet leren beseffen dat er is niet zoiets bestaat als daarbuiten. Ho'oponopono is een uitnodiging om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, in te gaan zien dat je alles wat zich in je leven voordoet zelf hebt gecreëerd en te gaan begrijpen dat jij de enige bent die je leven kan veranderen. Als je bereid bent om die stap te zetten en ermee te blijven oefenen zal je leven compleet veranderen en een stuk eenvoudiger worden.

Ikzelf heb het mogen leren in cursussen van mijn school Malamalomi en een weekend-seminar bij dr.I.Hew Len. Aanvankelijk merkte ik weinig verschil, maar in de loop der tijd is er bij mij iets wezenlijk veranderd. Mijn leven is lichter en stromender geworden, vol compassie naar mezelf en anderen. Ik voel me minder machteloos bij problemen en conflicten. En het is makkelijker geworden om in verbinding te blijven met mezelf en anderen. Dan gun ik iedereen! Liefdevolle groet, Eric

Wil je meer weten over Ho’opopono? Kijk dan eens op Helder Dromen.