praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Lees hier ons jongste
STRALEND MAGAZINE


Wil je maandelijks ons nieuws ontvangen?
Schrijf je dan HIER in

De chimpansee en de schildpad. Bregje Jonkhart

De chimpansee en de schildpad. Bregje Jonkhart

In mijn werk bespreek ik met mensen hoe het brein werkt en hoe we op onze partners reageren met een vorm van ‘vechten, vluchten of bevriezen’, of een combinatie daarvan. Om de patronen -ik noem ze ook wel dansen- die er dan in relaties ontstaan te illustreren heb ik altijd mijn twee vriendjes bij me: de chimpansee en de schildpad. Die ‘dansen’ tijdens de sessies wat af.

Ik neem ze ook mee als ik groepscursussen geef, zoals de Let LOVE shine! dag bij Noordstraalt. Dan verdelen we de groep in twee teams: het team van de chimpansees (de vechters) en het team van de schildpadden (de vluchters). Dan geven de deelnemers van ‘team Chimps’ en ‘team Turtles’) elkaar een presentatie over ‘hoe wij reageren als we ons niet begrepen of bedreigd voelen’. Dat leidt vaak tot veel herkenning en hilariteit.

Team chimps:
Als wij ons niet begrepen voelen gaan wij: aan je trekken, veel praten om het te doorgronden, ons gelijk halen, kritiek uiten, verwijten, ons verdedigen in een tegenaanval, je claimen, contact eisen, het beter weten, analyseren en doordrammen.

Team Turtles:
Als wij ons niet begrepen voelen gaan wij: eerst verdedigen maar als het te spannend wordt willen wij de harmonie bewaren en trekken we ons terug, conflicten ontwijken, uitstellen, fysiek vluchten of weggaan, sussen en relativeren. We klappen ook snel dicht door de stress, ook omdat we niet makkelijk over emoties kunnen praten (en ze wellicht ook niet goed kunnen voelen).

En dan?
Elke keer stelt wel iemand de vraag: en hoe kunnen we dit doorbreken? En ons antwoord is: het begint bij het leren nemen van een time-out. Vaak gaat er dan een zucht van opluchting door het Turtle team: dat is precies wat wij ook altijd zeggen! De chimps worden heel onrustig, want een time-out is niet bepaald hun stijl.
Een keer zei een turtle tegen de chimps: Ja, als jullie ons nou gewoon even met rust laten…. Dan komen we daarna vanzelf wel!
Waarop een andere turtle zachtjes zei: Of niet, want we hebben liever dat je het gewoon vergeet. De chimps sprongen verontwaardigd op: Ja, maar dan horen jullie toch nooit wat we tegen jullie zeggen! Dat bedoelen we: jullie lopen altijd overal voor weg!

Helaas turtles: een time-out nemen betekent óók dat je na de time-out (van laten we zeggen 30-60 minuten) wél weer in verbinding gaat om te praten (en luisteren!) naar wat er speelt in de relatie. Zonder dat herstel van verbinding lukt het niet om een time-out te nemen.
Wil je meer weten over de Let LOVE shine! dag bij Noord Straalt?
De eerstvolgende vindt plaats op 12 februari 2022. Meer info vind je hier. 
#letloveshine #relaties #liefde #relatieapk #relatietherapie #relatiecoaching #verbinding

Meer artikelen

Gas minderen? Hier lees je verschillende tips.

Het is natuurlijk actueel. We willen drastisch minder gas gebruiken. (Het is hoe dan ook goed om energie te minderen toch?)
Enkele direct uit te voeren ideeën om eens te proberen:
- minder lang (en of minder vaak) douchen/badderen.
- wen jezelf aan een iets koeler huis. Probeer eens een of twee graadjes minder.
- draai de verwarming al even voordat je gaat slapen lager. Het blijft heus nog wel even warm!
- verwarm je bed voor met een elektrische deken. Je hebt een zalig warm bed waar je in stapt!
- schenk te veel gekookt water in een thermoskan en gebruik dit water later op de dag.
- kook niet elke keer maar voor een kopje thee je water maar kook eenmalig een kan en bewaar dit in een goede thermosfles.
- kook in een hooimadam of nog simpeler: pak een hete pan in met veel dekens. Verhit je soep goed zodat alles kookt. Zet de pan een tijd weg in de dekenkist, hooimadam of stapel dekens. Je kunt ook de hele nacht bietjes laten garen en zelfs stoofpotjes maken. Voor stoofpotjes moet je af en toe de pan opnieuw verhitten en weer wegzetten.
Andere tips zijn te vinden op: https://www.unitedconsumers.com/.../gas-besparen-tips.jsp
#gasbesparen #tips #gas #minderen #besparen #milieu 

Minder weergeven

Iedereen heeft recht op aanraking! Esther Zwietink

Voorheen werkte ik in het onderwijs. Daar ben ik werkelijk een beter mens geworden door de vele culturen waar ik mee te maken kreeg. Dat ik na 15 jaar stopte en mijn eigen weg ging was kloppend. Maar wat mis ik al die verschillende mensen en denkbeelden! 
Hoewel ik echt de leukste klantenkring heb die ik me kan wensen; het brengt ook met zich mee dat de mensen wat op elkaar lijken. 

Een jaar geleden deed ik in de lockdown (ik mocht toch niet werken) een  loop-actie waarmee ik dankzij zoveel gulle mensen een groot bedrag ophaalde. Met dit bedrag ontstond de kans om samen met Hart voor Noord heel veel massages aan te bieden aan mensend die het niet breed (understatement) hebben. Want ieder mens heeft recht op de helende kracht van aanraking! 
Vooraf had ik niet kunnen bedenken dat het me zoveel zou geven.. Het ontmoeten van mensen die zoveel andere verhalen met zich meedroegen verbreedde mijn horizon. 
Mensen die van de voedselbank leven. Mensen die tegelijkertijd met zoveel gulheid en liefde hun hart delen met andere mensen in Noord. 
Dit jaar behandelde ik bijvoorbeeld een vrouw die voor het eerst sinds 14 jaar dagen lang pijnvrij was… Huilend kwam ze binnen. Onder hoogspanning. Veel medicatie.. Aan het eind van de behandeling brak er een ontspannen lach door. Dwars door alle zorgen heen.
Een andere vrouw, gevlucht uit Syrie, begon te praten omdat de geur van mijn olie haar deed denken aan haar thuisland.. Ze vertelde me hoe het was geweest te vluchten. Hoe angstig het was geweest. En hoe verdrietig het was om eenmaal in Nederland nog steeds familie te verliezen aan de oorlog. Haar praten verstijfde haar lichaam weer. We werkten samen toe naar ontspanning. Loslaten. Al was het maar voor even. We mochten elkaar naderhand geen knuffel geven. Maar met een hand op ons eigen hart zeiden we elkaar gedag. 
Poeh... 
Werken met mensen is intens en prachtig. Het lukt me om het los te laten. Maar de lessen die ze me geven blijf ik met me meedragen. 

Ook dit jaar ga ik weer een lange tocht maken om geld in te zamelen. "Aanraking voor Noord" heet het dit keer. De laatste week van januari vertrek ik. Twee keer vijf dagen lang minimaal 20 kilometer per dag. Weer of geen weer. Als het maar wel veilig weer is!
Mocht je een bijdrage leveren dan wil ik je op voorhand al enorm bedanken namens de vaak diep ontroerde en enorm dankbare mensen die een massage mogen gaan ontvangen. Hier is de link. 
#aanraking #massage #liefde #iedereen #samen #donatie #lopen #pelgrim #NDSM #noord 

Uit de praktijk van het dagelijks leven: de week voor Kerst 2021 Sigrid Weitenberg

Dat de Kerstvakantie toch ineens een week eerder begint en je zonen en dochter, alle drie in basisschoolleeftijd, de laatste week van het schooljaar weer thuis zullen doorbrengen.
Dat zij zich verdrietig, opstandig, moe, gelaten en uitgelaten voelen. En dit allemaal op verschillende momenten, tegelijkertijd, achtereenvolgens en achterstevoren. Dat het reilen en zeilen van het gezinsleven hierdoor extra veel rust en stevigheid van jou en je man vraagt (en dat je dit niet altijd even overtuigend meer voelt zo aan het einde van zo´n jaar).
Dat de school er in slaagt voor alle kinderen een kerstontbijt de organiseren en dat je hiervoor bewondering en dankbaarheid voelt.
Want ga er maar staan als school en leerkracht in deze tijd! Dat de feeststemming thuis ineens omslaat als blijkt dat er maar 1 kerstmuts is voor 2 jongens.
Je bemerkt verbazing bij jezelf: je zonen hebben in de bijna 11 en 6,5 jaar van hun leven nooit naar enige vorm van verkleden verlangd. Dat je overweegt tussen alle activiteiten door een barre fietstocht langs winkelcentra in Noord te ondernemen op zoek naar die tweede muts. Dat je je op tijd realiseert dat dit gekkenwerk is, je een bericht stuurt naar de buurtapp en een verlossend berichtje van de buurvrouw ontvangt: zij heeft twee mutsen én een haarband met kerstboom en lichtjes te leen. HOHOHO! (bonus: dochter is ook blij!).
Kortom: een week met lessen op het gebied van veerkracht, (be)grenzen, geduld en goed genoeg is ook goed. Het dagelijkse leven als leerschool. Zo zie ik het. En alles wat ik hier ervaar en leer neem ik mee als mens en hiermee ook als therapeut naar cliënten in mijn praktijk voor haptotherapie. Daar ontmoet ik je graag en begeleid ik je bij datgene wat jij wil onderzoeken. Zo kunnen nieuwe praktijkverhalen ontstaan. Mijn kennis en ervaring zijn hierbij een gevulde en kleurrijke bron.
Zo ook die uit die ene week voor Kerst.
Sigrid Weitenberg, GZ-haptotherapeute, www.levenmetgevoel.nl 06-44708093, praktijklevenmetgevoel@gmail.com
#haptotherapie #veerkracht #inbalans #levenmetgevoel