Winterse soep: Gerda Greeven
Vergeten Groenten (zorgen voor biodiversiteit)
Pastinaak-Gembersoep: Olijfolie, Boter, een grote ui, 2 tenen knoflook, een duim lang stuk gember, 1/4 theelepel kardemom, komijn-ieder, cayennepeper, 500gr pastinaak, 800ml bouillon, 200ml volle melk (of havermelk) zeezout en zwarte peper. Eroverheen: geroosterde amandelschaafsel of pompoen pitten. Yoghurt of slagroom.
Olijfolie en boter in de pan, fruit de ui 10 min. Voeg alle ingrediënten toe behalve de pastinaak en de bouillon, roer een paar minuten door. Dan de pastinaak en de bouillon toevoegen, breng op smaak met peper en zout en laten sudderen tot de pastinaak heel zacht is. Ongeveer 15 min. Pureer de soep tot ‘ie glad is. Soep terug in de pan, de melk erbij.
Langzaam opwarmen, als de soep te dik is wat gekookt water erbij doen. De soep opdienen en een beetje geroosterde pompoen pitten of amandelschaafsel een en scheutje slagroom of een dot yoghurt.
Eet ouderwets smakelijk ;-)
Gerda is de klassiek homeopathe bij Noord Straalt.