praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Klik hier om maandelijks ons STRALEND MAGAZINE  te ontvangen.

Mindful Parenting

Mindful Parenting

Door Tamara Renaud, psychologe en mindfulness trainer 

 

Elke baby kun je zien als een kleine Boeddha of zenmeester, als je persoonlijke meester die je leert in aandacht te leven. (Jon Kabat-Zinn, 1994)

Door: Tamara Renaud, Gz-psycholoog, mindfulness trainer en moeder.

Opvoeden kan best stressvol zijn. Het 'zo goed mogelijk willen doen' en de 'best mogelijke ouder willen zijn' kan op zichzelf al voor spanning zorgen. Stress rondom de opvoeding kan je blik op kinderen vernauwen, plezier in de opvoeding wegnemen en van ouders impulsieve en onvoorspelbare opvoeders maken.

In vergelijking met vroeger kan het in onze huidige samenleving zwaarder zijn om voor kinderen te zorgen: we hebben minder steun van andere verzorgers, leven relatief sociaal geïsoleerd en hebben over het algemeen minder tijd om voor onze kinderen te zorgen vanwege de eisen vanuit de omgeving en de verplichtingen die we onszelf opleggen.

Onder stress schakelt je lichaam over naar een snelle en automatische reactie. Bij levensbedreigende situaties helpt dit je om niet te gaan denken, maar snel en effectief te kunnen reageren. Stress in opvoedingssituaties is niet levensbedreigend, toch reageert je lichaam wel zo: je reageert emotioneel, je opvoedingsvaardigheden begeven het en je vervalt dan automatisch in bekende en zich herhalende patronen die samenhangen met je eigen opvoeding. 

Is daar dan niets aan te doen? Gelukkig wel! Door bewust te worden van onze reacties als ouders en deze niet te veroordelen kunnen we met meer empathie op onze kinderen reageren en ook met meer acceptatie en compassie naar onszelf toe kijken.

Mindfulness gaat over bewust in plaats van reactief reageren, met meer compassie naar jezelf (neem een adempauze & vraag jezelf af ‘wat heb ik nodig?’ in plaats van ‘wat doe ik fout?’)

Nadat ik zelf een mindful parenting cursus heb gedaan kan ik helaas niet zeggen dat ik nooit meer 'uit mijn slof' schiet en altijd rustig en evenwichtig op mijn kinderen reageer. Wél heeft de cursus mij veel inzichten gegeven en ben ik mij nog meer bewust geworden van mijn automatische patronen en het effect hiervan. Het lukt mij vaker om niet meer in de automatische stressreactie te schieten maar bewust te reageren. Ik word minder boos op mijzelf, wat mij een leukere moeder maakt. Zo werken de inzichten die ik heb gekregen positief door in mijn gezin.

Ik zou iedere ouder deze training gunnen, zowel voor jezelf als voor je kind(eren)!

De officiële 8-weekse Mindful parenting training wordt gegeven bij Noord Straalt en start op woensdag 26 februari 2020.