praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Lees hier ons jongste
STRALEND MAGAZINE

Wil je maandelijks ons nieuws ontvangen?
Schrijf je dan HIER in

Eenzame kerst?

Eenzame kerst?

Door masseur Eric Tielemans 

Wie kent niet het lied ‘Met Kerst ben ik alleen’ van André Hazes? Een smartlap, ja. Maar wel een die raakt aan een algemeen menselijk gevoel: eenzaamheid. Dat wordt nog eens versterkt door Kerst, het feest vol gezelligheid en warmte in familieverband. Als je dat niet meemaakt en met de kerstdagen alleen zit, dan ben je pas zielig.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor eenzaamheid. Met acties om er aandacht voor te vragen, zoals de Week tegen de Eenzaamheid, geldinzamelingen van het Ouderenfonds en de Vriendenloterij en oproepen om eenzame mensen in je eigen buurt op te zoeken. Of dat helpt? Mogelijk wel bij sociaal isolement: eenzaamheid veroorzaakt door (fysieke) omstandigheden waardoor je niet meer ‘onder de mensen’ komt.

Maar wat is nu eigenlijk het echte probleem? Iedereen heeft weleens last van eenzaamheid, dat is heel normaal. Het overkomt je, bijvoorbeeld als er een verandering is in je leven, zoals verlies van partner of sociaal netwerk door bijvoorbeeld verhuizing of nieuwe baan. 

Maar als je lang eenzaam bent kan dat negatieve gevolgen hebben. Het kan een zware wissel trekken op je leven waardoor je je ongelukkig gaat voelen en je zelfs in een depressie kan geraken.

Ikzelf heb mij als kind eenzaam gevoeld op kostschool, waar ik buiten de groep stond, gepest werd en geen enkele steun kreeg van leraren. 

Dat gevoel van eenzaamheid had erg te maken met de situatie waarin ik verkeerde en is verdwenen toen ik van kostschool af was.

Eenzaamheid heeft niets te maken met de persoon die je bent of de contacten die je al dan niet hebt, maar vooral met veranderingen van patronen in relaties. En hoe je daar op reageert. Het is soms moeilijk om een nieuw evenwicht te vinden in een veranderde situatie. De een lukt dat beter dan de ander.

Als je dreigt vast te komen zitten in je eenzaamheid is het goed om daar hulp bij te vragen, bijv. van een maatschappelijk werker of coach die gespecialiseerd is in eenzaamheid. Jeannette Rijks van www.faktor5.nl helpt bij verandering: van niet weten hoe je het moet doen naar hoe je het moet aanpakken. Zij biedt daarvoor o.a. de online cursus Creatief Leven. Zij leidt ook professionals op tot effectieve hulpverleners bij eenzaamheid.

Het vergt moed om je leven te veranderen. Bedenk dat hulp vragen een teken van kracht is, niet van zwakte.

Ik wens je vooralsnog prettige kerstdagen, ook als je alleen bent!
Eric Tielemans