praktijk ruimte huren, ik zoek praktijkruimte, praktijkruimte Amsterdam, praktijkruimte huren Amsterdam Noord, workshopruimte huren, workshopruimte huren Amsterdam Noord , zaalhuur Amsterdam Noord, ik wil huren in Amsterdam, spiritueel centrum huren Amsterdam, Amsterdam Noord, ruimte huren Amsterdam Noord

Nynka Delcour: focus door en in de muziek.

Nynka Delcour: focus door en in de muziek.

Onlangs volgde ik een workshop van fluitiste en coach Wieke Karstens over focus in de muziekles. Zij wist mij zo te inspireren dat ik meteen haar boek heb besteld.
Het boek “In de muziek” gaat over musiceren, studeren en het brein. Over focus schrijft zij: “Kunnen focussen betekent dat we bepaalde delen van ons brein bewust kunnen activeren. Hoe beter we dat kunnen, hoe meer we het aanmaken van neurale verbindingen kunnen beïnvloeden.
Focussen (of aandachtig zijn) gaat haast vanzelf als we iets leuk vinden of ergens gemotiveerd voor zijn. Toch is ook mogelijk om focus op te roepen als we niet zo’n zin hebben”’
Voor mij als zangoach is het altijd een leuke de uitdaging om mijn leerlingen (of een koor) goed gefocust te krijgen in de les. Daarvoor moet ik eerst weten waar de leerling zit mijn zijn of haar aandacht. Is iemand echt aanwezig of met zijn gedachten bij straks? De boodschappen die nog gehaald moeten worden, het proefwerk dat nog geleerd moet worden. Is er iets belangrijks aan de hand in iemands leven wat veel aandacht vraagt?
Het zingen van “Zeg me dat het niet zo is” van Frank Boeien als je net iemand hebt verloren krijgt dan bijvoorbeeld opeens een heel andere lading of gaat even niet.
Daarom begin ik de les altijd met de vraag; hoe gaat het met je en waar heb je behoefte aan deze les? Ik ben geen therapeut, maar als zangdocent weet je soms meer van mensen dan de gemiddelde therapeut.
Daarna begin ik vaak met een ademoefening. Je adem bewust voelen bewegen in je buik en flanken, je adem regelmatig proberen te laten uitstromen, zorgt er voor dat je je focus non verbaal is. Dit type aandacht helpt om ons bewustzijn te richten op zintuigelijke, emotionele en motorische waarneming.
Dit noemt Wieke cirkel 1 van de cirkels van aandacht. De cirkel waarin je optimaal kunt musiceren en studeren. Maar vaak zitten we met onze aandacht in andere ruimere cirkels die de aandacht afleiden.
Cirkel 2 is de “oh ja cirkel” en daarin gaat de aandacht naar nadenken en reflecteren. Hoe ging die hoge noot? Klopt het ritme, de tekst en de melodie? Hoe kwam het dat je keel niet vrij voelde. Wat kan je anders doen?
Cirkel 3 is de oh nee ervaring. “Ik zing vast vals, mijn stem is niet mooi genoeg, ik kan geen noten lezen…”
Cirkel 4 is de omgeving. “Kunnen de buren me horen? Iedereen kijkt naar me.”
Cirkel 5 is verleden en toekomst. “Help, straks moet ik dit voor publiek doen.” Of de juf op school die je achteraan zette omdat je vals zong. En cirkel 6 gaat over de zinsvraag. Wat doe ik hier, heeft het eigenlijk wel zin. Het samen met de leerling bewust worden van en werken met deze cirkels van aandacht geeft een extra dimensie aan mijn werk waar ik erg van geniet. En dat helpt mij weer te focussen.
Nynka leidt het Vliegenboskoor: https://www.noordstraalt.nl/

Meer artikelen

Monika Förster: verruim je blik

In de Westerse wetenschap staat de focus bijna altijd op scherp. Een fenomeen wordt meer en meer in detail onderzocht. In de Oosterse wetenschap (en geneeskunde) wordt de lens juist geopend: door uit te zoomen wordt een fenomeen juist meer en meer in zijn context gezien. Bijvoorbeeld wordt bij een klacht aan de voet naar het hele lichaam gekeken.

Probeer het eens uit,verruim je blik:
… ga rustig zitten … laat je ogen zacht worden … kijk niet naar details … zie de kleuren, de lijnen, de vlakken, de compositie – Alsof je naar een schilderij kijkt. 

Realiseer je dat de lichtgolven naar je toekomen … je hoeft er niet voor te werken … geniet van wat er gebeurt.

Eva Stolk, holistische fysiotherapeut: fybromyalgie.

22 April, de dag van de aarde.
De aarde is een fantastisch ecosysteem. Wanneer ze uit balans raakt, creëert ze voorwaardes om weer in balans te komen. Brandnetels herstellen de grond, waarna andere planten weer floreren.
Ons lichaam is ook zo’n ecosysteem, mits we onszelf niet blokkeren.
Graag citeer ik Christiane Beerlandt uit haar boek 'De sleutel tot zelf-bevrijding'. Ze schrijft helder en daadkrachtig, hoe we ons ecosysteem soms blokkeren. En hoe we van binnenuit, vanuit het innerlijke bewustzijn van elk mens, kunnen veranderen, helen en genezen.
Blokkering van jouw ecosysteem bij Fybromyalgie:
"Neen, noch groeien, noch leven. Het is nu genoeg geweest, je wilt er niets meer mee te maken hebben. Je overstroomt van opgeslagen emoties, verdriet, weemoed, pijnlijke herinneringen uit het verleden. Je zet je schrap, een hoekig verzet; het kind in jezelf lijdt en verlangt naar het zoete, het warme, het aardse, de liefde. Maar jij hebt al teveel pijn doorstaan; jij versteent nu als het ware, je snijdt je af van je zachte gevoelens, jij geeft aan jezelf het zoete niet."

Verandering, heling en genezing van jouw ecosysteem bij Fybromyalgie:
"Jij bent veilig geboren in jezelf; heet jezelf warm welkom. Ervaar jezelf als een vrucht, gerijpt in de zon; geniet van dat warme zonnecentrum in jezelf. Sta het zoete toe in je bestaan. Rem die warme gevoelsstroom in jezelf niet langer: verwarm deze plaatsen in jezelf die zich koud en gekwetst voelen. Ontspan je en geniet van het licht van de zon; kramp niet langer toe, open je in liefde naar jezelf. Ontdek de vreugde!"

Intuïtief en samen met jou, combineer ik deze kijk naar onszelf met fysiotherapeutische oefeningen.
In mijn ogen is elk mens van nature instaat om zelf zijn gezondheid te herstellen.
Op naar onze innerlijke vreugde, het zoete en aardse!
Veel liefs! Eva
PS. Neem gerust contact met me op via whatsapp, telefoon of email: 0615043002 / info.ufitt@gmail.com.
 

Patrick van Enschot: 8 april, wandel naar je werk dag!

8 april is het wandel-naar-je-werk-dag!
Aan de manier waarop je loopt kun je heel veel aflezen over hoe functioneel je lichaam is. Een aantal dingen waar ik als houdingstherapeut op let: de arm swing (zwaaien beide armen even goed mee?), de afwikkeling van de voeten, de slijtage van de schoenen, en of/hoe de heupen meedoen met het lopen.
Als er teveel ongewenste beweging in je heupen zit (als je teveel 'heupwiegend' loopt) is er meer slijtage aan de gewrichten dan nodig. En hoe is het met jouw afwikkeling tijdens het lopen?
Hiel-mid-voorvoet of zet je (teveel) af met de grote teen? Kijk eens naar het slijtagepatroon van je schoenzolen. Is dat mooi gelijkmatig of slijten je schoenen ongelijk af? Dat kan een teken zijn dat je je gewrichten ongelijkmatig belast, wat weer tot klachten kan leiden.
Als houdingstherapeut help ik dagelijks mensen definitief van hun pijnklachten af.
Ook al ben je al naar 30 therapeuten geweest. Hiervoor kijk ik naar de houding, die een weergave is van hoe goed je lichaam (samen)werkt. Dit komt ook terug in de manier waarop je loopt.
Kijk eens op https://www.houdingstherapie-hercules.nl/hoe-functioneel-bent/ voor een aantal testjes die je zelf kunt doen. Wil je een (gratis) evaluatie van hoe het met jouw houding en manier van lopen gesteld is?
Neem dan contact op!