Holistische fysiotherapie, Ayurveda en Schroth therapie
Een gouden combinatie voor heling vanuit de wortels van een fysieke klacht. En nieuwe wortels de grond in te laten groeien voor een ondersteunend fundament.
De kennis die ik gebruik die we terug vinden in de Ayurveda:
In de ayurveda is het de norm dat elk persoon uniek is. Je leert tools om te luisteren naar de signalen die je lichaam aangeeft. En hoe je met deze signalen als uniek individu het beste mee kunt omgaan. Deze kennis geeft je weer grip op je fysieke klachten. Zodat jij samen met je lichaam kunt sturen naar balans en gezondheid.
Wat betekent holistische fysiotherapie:
Holistische fysiotherapie is de beste verzamelnaam waar ik op kwam, om samen te vatten hoe mijn begeleiding met fysieke klachten als fysiotherapeut eruit ziet. Alleen zegt het nog maar zo weinig. Want hoe holistisch is holistisch dan? Het betekent immers niet meer dan vanuit het geheel bekijken. Maar over welk geheel hebben we het dan?
Hoe ‘holistisch’ en ‘welk geheel’ hangt af van wat jouw lichaam je wil vertellen. En mijn mogelijkheid om daarin mee te kijken, ervaren en voelen.
Voorbeeld 1:
Je hebt bij het hardlopen pijn in een spier aan de buitenzijde van je bovenbeen. En uit het fysieke onderzoek blijkt dat de spieren in je core, billen en bovenbeen uit balans zijn in de hoeveelheid kracht die ze hebben. Waardoor de spier aan de buitenzijde van je been te veel kracht moet leveren en overbelast raakt. Het helpt dan om de overspannen spier te ontspanning, door bijvoorbeeld massage en/of flexibiliteitsoefeningen. Bij een holistische blik, houdt het hier niet bij op. We trainen bijvoorbeeld ook de kracht van de spieren in je billen, die gezamenlijk zorgen voor de stabiliteit en kracht in je been. Zo kunnen je been en billen samen het gewicht dragen, van het landen op 1 been, tijdens hardlopen.
Voorbeeld 2:
Soms is de benodigde kracht, stabiliteit en flexibiliteit aanwezig. En mist er een stukje coördinatie tussen stabiliteits spieren en kracht spieren, waardoor de klacht blijft terugkomen. De holistische benadering zit hem nu niet in het krachtsverschil van verschillende samenwerkende spieren. Maar zit hem in de timing van stabiliteit en kracht spieren, wanneer ze zich aanspannen terwijl je bijvoorbeeld beweegt, stilstaat of zit.
Deze coördinatie disbalans tussen stabiliteit en kracht spieren, kan een reden zijn waarom de ene persoon met rugklachten graag sneller wandelt, omdat bij slenteren er juist vermoeidheid of pijn optreedt in de rug. En een andere persoon juist fijner vind om rustiger te lopen, omdat bij sneller wandelen juist de pijn optreedt.
Voorbeeld 3:
Het kan gebeuren dat een gewricht soms uit balans is, waardoor de flexibiliteit, stabiliteit, kracht en coördinatie van het gewricht verminderd is en er pijn ontstaat. Dit kan voortkomen vanuit een stressvol moment of een ongeval, waardoor een gewricht iets uit balans raakt. Door dit gewricht weer in balans te brengen d.m.v. mobilisaties tijdens bewegingen (Mulligan concept). Merk je direct tijdens de eerste behandeling wanneer je de pijnlijke beweging uitvoert, of de klacht vermindert. En ligt de holistische benadering hem in dat wanneer een gewricht zijn eigen ideale stand heeft, de flexibiliteit, stabiliteit, kracht en coördinatie direct in balans terug aanwezig zijn en de pijn vermindert.
Voorbeeld 4:
En soms tijdens een mobilisatie, massage of oefening voel je dat er ineens emoties of energie wil loskomen. Ook hier is plaats voor tijdens mijn holistische begeleiding. Juist deze onderliggende emotie of energie kan zijn wat je lichaam voor je heeft opgeslagen. Soms van een gebeurtenis gisteren, soms van jaren geleden, of vanuit je jeugd. Of misschien wel vanuit een ander leven. Het is allemaal welkom om zijn stem te laten horen, zodra de emotie verborgen in een fysieke klacht gehoord wordt, kan de verkramping/pijn loslaten. Hiermee ontstaat ruimte in je fysieke lichaam, wat nu vrij is voor jezelf om op te vullen met nieuwe/gewenste emoties, gedachten en patronen die dienend zijn voor wat je wilt ervaren in je leven.
Schroth therapie:
Schroth therapie is in Duitsland ontwikkeld door een dame die zelf scoliose had (een driedimensionale verkromming van de wervelkolom). Ze moest hiervoor geopereerd worden, maar wilde dit niet. En heeft toen haar eigen therapie ontworpen en heeft dit doorontwikkeld voor haarzelf en medemensen met scoliose. Uiteindelijk heeft ze geen operatie nodig gehad.
Het is een oefentherapie vorm, waarbij de doelstelling is om de verkromming van de wervelkolom tegen te gaan. Zodat het niet verergert met je jaren heen. En daar waar het lukt de verkromming zelfs te verminderen. Niet iedereen met een scoliose heeft standaard pijn. Voor de mensen met pijn, kan deze oefenvorm helpen bij pijnvermindering.
Een afspraak maken of vragen?
Wil je graag een afspraak maken, wil je weten of mijn begeleiding je kan helpen of heb je andere vragen? Neem dan het beste contact met me op via een WhatsApp.
Als je liever belt, en ik neem niet direct op. Kan je een voicemail inspreken of een WhatsApp achterlaten. Dan bel ik je zo snel mogelijk terug.
Mijn telefoon nr:
0615043002
Website:
www.evastolk.nl (https://ufitt.nl/fysio)
Kosten & vergoeding:
Intake: 1 uur 90,-.
Vervolg afspraken: per 30 minuten 35,- euro.
Vergoeding vanuit verzekering:
Ik ben een 'niet gecontracteerde fysiotherapeut'. Dit betekent dat je per 30 minuten, krijg je 50-100% terug, dit verschilt per verzekering.